Протест пред Съдебната палата: Таксиджии искат присъда за прострелян техен колега

Снимка: БГНЕС

Няма човек от бранша, който да не е бил обект на агресия

Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест пред Съдебната палата в София в подкрепа на техен колега от Ямбол, който беше прострелян по време на работа през 2017 година. Демонстрацията е и срещу решението на съда по случая.

На 11.12.2017 Апостол Вълчев е прострелян, докато е на работа, от двама клиенти край Ямбол. Последваха серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и изменение на обвинението от предумишлен опит за убийство с цел грабеж на "сплашване" и средна телесна повреда, обясниха организаторите на протеста.

"Няма човек от бранша, който да не е бил обект на агресия. Когато видя, че клиенти искат да спра, но не са в трезво състояние, ги подминавам. Проблемът е, когато си поръчат такси по телефона. Тогава не знаеш на какви хора ще попаднеш", разказа пред БТА един от протестиращите, който е с над 10 години опит в бранша.

Според таксиджиите основният проблем е, че са премахнати радиостанциите, чрез които преди години таксиметровите шофьори общуваха и приемаха заявки.

"Когато имахме проблем, се обаждах по радиостанцията и колеги идваха, а сега, когато сме с таблети, това е невъзможно", разказа друг от протестиращите.

По думите им има нужда от законови промени, но таксиджиите не са оптимисти, че те могат да се случат. Липсва и обединение на работещите в сферата. Друг проблем, който посочиха от бранша, е липсата на паник бутон в колите, който преди години е изискван, но по-късно това изискване е премахнато.

Делото днес бе отложено за 19 октомври поради невъзможността на адвоката на един от подсъдимите да се яви на заседанието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za