Протест пред Съдебната палата: Таксиджии искат присъда за прострелян техен колега

Снимка: БГНЕС

Няма човек от бранша, който да не е бил обект на агресия

Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест пред Съдебната палата в София в подкрепа на техен колега от Ямбол, който беше прострелян по време на работа през 2017 година. Демонстрацията е и срещу решението на съда по случая.

На 11.12.2017 Апостол Вълчев е прострелян, докато е на работа, от двама клиенти край Ямбол. Последваха серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и изменение на обвинението от предумишлен опит за убийство с цел грабеж на "сплашване" и средна телесна повреда, обясниха организаторите на протеста.

"Няма човек от бранша, който да не е бил обект на агресия. Когато видя, че клиенти искат да спра, но не са в трезво състояние, ги подминавам. Проблемът е, когато си поръчат такси по телефона. Тогава не знаеш на какви хора ще попаднеш", разказа пред БТА един от протестиращите, който е с над 10 години опит в бранша.

Според таксиджиите основният проблем е, че са премахнати радиостанциите, чрез които преди години таксиметровите шофьори общуваха и приемаха заявки.

"Когато имахме проблем, се обаждах по радиостанцията и колеги идваха, а сега, когато сме с таблети, това е невъзможно", разказа друг от протестиращите.

По думите им има нужда от законови промени, но таксиджиите не са оптимисти, че те могат да се случат. Липсва и обединение на работещите в сферата. Друг проблем, който посочиха от бранша, е липсата на паник бутон в колите, който преди години е изискван, но по-късно това изискване е премахнато.

Делото днес бе отложено за 19 октомври поради невъзможността на адвоката на един от подсъдимите да се яви на заседанието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK