САЩ с ултиматум към премиера на Косово да намали напрежението на север

Албин Курти Снимка: ЕПА/БГНЕС

Становището изрази специалният пратеник за Западните Балкани Гейбриъл Ескобар

Съединените щати поставиха ултиматум на премиера на Косово Албин Курти да намали напрежението в доминираните от сръбско население 4 общини в северната част на страната, да се проведат възможно най-скоро нови местни избори там и да бъде възобновен диалогът с Белград за нормализация на отношенията.

Специалният пратеник за Западните Балкани Гейбриъл Ескобар заяви днес в Белград, че Курти трябва да спре да пречи на създаването на Асоциация на общините с преобладаващо сръбско население в Косово, защото Прищина се е обвързала вече с два договора да го направи, съобщава БНР.

„Ако Косово иска в определен момент да напредне с евроатлантическата си интеграция, ще трябва да формира тази асоциация. Ще стане! Въпросът е само дали с това косовско правителство или с някое следващо“.

Ескобар настоя в името на стабилността Курти да разпореди изтегляне на спецчастите на косовската полиция от проблемните 4 общини, но настоя и протестиращите там сърби да спрат с демонстрациите и след бойкота през април да участват в нови местни избори, за да излъчат представителна местна власт, а не излъчена с под 4 процента от електората.

„Искаме сърбите да участват, и то без предварителни условия. Сръбският президент Вучич обеща да използва влиянието си, за да се опита да ги убеди“.

Косовските сърби и Белград заявиха още преди месеци, че няма да се върнат в косовските институции, докато не бъде създадена асоциацията на общините им.

Президентката Вьоса Османи обаче заяви пред Ройтерс, че не косовските власти ще се окажат пречка за създаването на тази асоциация:

„Не съм убедена, че Сърбия ще приеме предложенията за конституирането ѝ в съответствие с нашата конституция. Те ще се опитат да протакат. Но ние сме готови да изпълним поетите ангажименти. Не бягаме от тях“.

За евентуалните нови избори Османи изрази мнение, че те биха могли да бъдат свикани, ако избраните през април кметове подадат оставки. Но има и по-демократичен начин:

„То е поне 20% от регистрираните там гласоподаватели да подпишат петиция за нови избори“.

Така, според президентката на Косово, ще има и гаранции, че сърбите няма отново да обявят бойкот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK