ЕС и САЩ обсъждат на високо ниво съвместното си търговско бъдеще

Снимка: dir.bg

Срещата е в северния шведски град Люлео

Високопоставени представители на ЕС и САЩ се срещат днес в северния шведски град Люлео, за да обсъдят търговските си отношения, поставени под натиск от наложените по времето на президента Доналд Тръмп мита и приетия през миналата година Закон на намаляване на инфлацията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред темите на срещата ще бъдат и възходът на Китай и сътрудничеството в сферата на регулацията на изкуствения интелект и други технологии на бъдещето.

Участие в четвъртия Съвет за търговия и технологии (TTC), който ще се проведе днес и утре, ще вземат вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер, американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, търговският представител Катрин Тай и еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

За срещата е предвидено 24-странично съвместно изявление по теми, вариращи от сътрудничество при залагането на минимални стандарти за алгоритмите на генеративния изкуствен интелект, като например "Чат ДжиПиТи" (ChatGPT), наблюдение и контрол на износа и инвестиции най-вече по отношение на Русия, както и върху Китай по отношение на дезинформацията и непазарните практики.

Срещата в Люлео съвпада с представянето от страна на Европейската комисия на Стратегия за икономическата сигурност, която се очаква да предложи мерки, възпрепятстващи съперници като Китай да придобиват достъп до чувствителни технологии.

Брюксел се надява срещата да даде тласък на "зелената" търговия, включително и за взаимното признаване на продукти, макар и двете страни засега да не планират да работят за постигането на споразумение за свободна търговия. /dir.bg/
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK