Китай призова САЩ за взаимни отстъпки и нормализиране на двустранните отношения

Снимка: iStock

Байдън заяви, че "много скоро" очаква затопляне на хладните отношения с Китай

Министерството на външните работи на Китай призова днес Съединените щати да имат правилно разбиране за Китай, да са склонни на взаимни отстъпки и да нормализират двустранните отношения, предаде Ройтерс. 

Мао Нин, говорителка на китайското ведомство, направи тези коментари в отговор на изказване на американския президент Джо Байдън, че скоро може да настъпи промяна в американско-китайските отношения.

В съвместна декларация, публикувана през уикенда, лидерите от групата на седемте най-развити икономики (Г-7) заявиха, че са обединени около идеята за намаляване на рисковете в отношенията с Пекин, но не и за прекратяване на икономическото сътрудничество. Лидерите от Г-7 изтъкнаха в текста различни проблеми, свързани с Китай - от въпроса за Тайван и китайските морски претенции до теми като икономическата принуда и човешките права. Текстът подчертава напрежението между Пекин и Групата на седемте, в която освен САЩ участват още Германия, Канада, Италия, Франция, Великобритания и Япония, отбелязва Ройтерс.

За разлика от миналогодишната съвместна декларация на Г-7, в която Китай бе споменат 14 пъти, в тази той е споменат над 20 - най-големия брой през последните години.

Освен че изрази несъгласие с коментарите на Г-7 за Тайван, който Китай смята за своя територия и твърди, че проблемите с демократично управлявания остров са част от вътрешните работи на Китайската народна република, Пекин обвини Вашингтон и неговите съюзници в двойни стандарти във връзка с коментарите относно натрупването на ядрени оръжия и използването на икономическо влияние.

Вчера американския президент Джо Байдън заяви, че Г-7 е постигнала съгласие за единен подход спрямо Китай, който предвижда диверсифициране на веригите за доставка, за да се намали зависимостта от една държава, и намекна, че скоро ще разговаря с китайския президент. Страните от Г-7 са по-единни от всякога в "съвместното противопоставяне на икономическата принуда и противодействието на вредните практики, които вредят на нашите работници", отбеляза Байдън.

Въпреки реакцията на Пекин, Байдън заяви, че "много скоро" очаква затопляне на хладните отношения с Китай. Някои анализатори обаче не виждат признаци за незабавно намаляване на напрежението, особено като се има предвид бързото опровержение от страна на Пекин. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK