ДАНС: Спецпрокуратурата забрани изнасянето на информация за Делян Пеевски

Снимка: БГНЕС, архив

Това заяви заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев

Специализираната прокуратура е забранила на ДНАС да изнася информацията, която има, свързана с бившия депутат от ДПС и санкциониран от САЩ по закона “Магнитски” Делян Пеевски. Това каза зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседанието на временната парламентарна комисия "Магнитски" днес.

Днес комисията изслуша представители на финансовото разузнаване в ДАНС и подуправителя на БНБ Радослав Миленков за работата на институциите по отношение на превенцията на корупцията и изпирането на пари. От думите им се разбра, че институциите са получавали уведомления, свързани със санкционираните по “Магнитски” и са работили по тях, но по-активно след 2 юни, когато САЩ оповести списъка.

От думите на Станчев се разбра, че ДАНС е предоставяла на прокуратурата анализите, извършвани от финансовото разузнаване. “Няма как да предоставим тази информация, тъй като ни беше забранено от страна на специализираната прокуратура и ВКП”, заяви Станчев пред членовете на комисията.

Депутатът от “Демократична България” Атанас Славов напомни, че забраната за разгласяване на информация засяга случаите на образувани досъдебни производства, т.е. разследванията, а не предварителни проверки, каквато се знае че има срещу Делян Пеевски. Той призова да се изясни хипотезата и тази информация да бъде предоставена.

“Мисля, че колегите около тази маса не са изненадани, че в момента в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна. Това е сериозен въпрос, който трябва да получи решение. Не може по сериозни въпроси, въпроси от които се разбира, че финансовата система е била застрашена, да бъде отказвана информация, защото се случва неясно какво”, заяви председателят на комисията Надежда Йорданова от “Демократична България“.

Йорданова попита подуправителя на БНБ дали рискът от корупция фигурира в системите за оценка на риска от изпиране на пари. “След санкциите по “Магнитски” направихте ли нова оценка за това дали и колко са ефективни тези системи, които до 2 юни явно сте считали за ефективни”, попита тя. От думите на Миленков се разбра, че ще се прави прегледи на оценките на риска, а терминът корупция бил неясно дефиниран в българското законодателство.

“Това може да създава някакви затруднения, но по никакъв начин не е оправдание за нефункционирането на някои институции”, каза Йорданова и напомни, че България е ратифицирала конвенцията на ООН срещу корупцията, което прави понятието част от правния мир.

“Вие видяхте реакциите и на финансовото разузнаване, и на подпуправителя на БНБ. Аз съм изключително обезпокоена, че те проблем не виждат. Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, които да установят защо не са сработили мерките? Аз не чух такова нещо. Разбра се, че активната информация за рискови сделки е започнала да идва след 2 юни. Ние какво, трябва да разчитаме само на международните партньори, за да ни свършат работата тук ли? Това е абсолютно недопустимо”, коментира пред журналисти Надежда Йорданова след края на заседанието на комисията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK