Радев към ПП: Доверието на гражданите не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато

Снимки: Прессекретариат

Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“

Ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, които се проведоха на „Дондуков“ 2 днес в съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава посочи, че провеждането на три вота за Народно събрание в рамките на тази година е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато. Румен Радев допълни, че резултатът от изборите е показал също, че българските гласоподаватели категорично отхвърлят опитите за възстановяване на едноличната премиерска власт.

В началото на срещата Румен Радев отбеляза, че свършеното от служебните кабинети досега е добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. „Двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи“, отбеляза президентът.

Румен Радев подчерта, че е важно българските граждани да бъдат запознати с приоритетите на управленската коалиция. По отношение на разширяването на Европейския съюз държавният глава изтъкна отстояването на правата на българските граждани, нашата национална идентичност, история и култура. „Обществото ни очаква последователни позиции и професионални действия от страна на българската дипломация“, заяви Румен Радев.

В рамките на консултациите бяха обсъдени планираните законодателни инициативи на „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание, засилването на механизми за контрол на публичните разходи, както и необходимостта от добра координация в структурите на изпълнителната власт. Държавният глава посочи, че в рамките на своите компетенции и правомощия президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество.

От „Продължаваме промяната“ запознаха президента с хода на разговорите за съставяне на коалиционно правителство и изразиха надежда в най-кратки срокове да предложат състав и структура на кабинет.

„Ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство,  което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, което може да се направи само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, посочи Кирил Петков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK