Увеличават се неподготвените депутати, които даже не разбират какво гласуват

Снимка: БГНЕС

Мнението е на проф. Янаки Стоилов

Все по-голям става броят на неопитните и недостатъчно подготвени депутати, които ентусиазирано навлизат, те даже не разбират какво гласуват и едва след няколко години започват опитите за корекции, но вече е късно. Това заяви пред bTV проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия и бивш служебен министър на правосъдието.

Той посочи, че има опитни политици, които са станали добри лобисти и прокарват през законите, често в преходни разпоредби, изменения, които обслужват корпоративни интереси.

Според него политиката има нужда от обновление, но новите хора не трябва да са без професионална и обществена биография.

"Не може да разчиташ човек, който поне в една от тези две области не е надминал средното равнище, в политиката да постигне това. И виждаме сега ръководителите на партията мандатоносител - единият търсеше обяснение, че е загубил властта, защото го е свалило руското посолство, а другият - че не е успял, защото го е изоставило американското посолство", изтъкна проф. Стоилов.

Той посочи, че България ще има правителство, редовно или служебно и обясни, че по Конституция правителството е единственият орган, който никога не прекъсва своята дейност.

"Вероятно е по-добре да има редовно правителство, но бих обърнал логиката колко важно е да се решат няколко неотложни ключови въпроса, и ако правителството е в състояние да реши тези въпроси, например за устойчивост и достъпност на доставките от природен газ, на овладяване и даже намаляване на инфлацията, възстановяване на нормалния диалог - дипломатически и вътрешнополитически, заедно с още няколко банални задачи, тогава е по-добре да има редовно правителство", коментира Стоилов.

Той отбеляза, че напоследък не само в Гърция, но и други държави използват техники за усилване на партията, спечелила изборите, за да може тя да формира самостоятелно или с друга подкрепа. Това обаче се появявало през последните десетилетия, когато партиите все по-малко вдъхновяват и все по-малко се различават помежду си. Поради тази причина самият Стоилов не бил привърженик на този бонус, който получават партиите, защото според него това не е решаване, а изместване на проблема.

Той подчерта, че дори в държави, въвели подобни мерки, отново се появява политическа нестабилност.

"Вижте в Европа как като домино започнаха да падат правителствата и странното е, че колкото по-крайни позиции заемаха в тази геополитическа ситуация, може да не е винаги пряката причина, но някак изостри ситуацията", анализира Стоилов.

Той даде пример с Димитър Благоев, който основава партия и 25 години той разчита на просвета, организация, на трайно печелене на доверие, докато заеме мястото на втора политическа сила.

Невинаги стремежът към властта е това, което осигурява дълъг живот на една партия, категоричен бе проф. Стоилов.

"Появяват се не партии, а някакви проекти, които я изкарат един или два мандата и след това отиват в небитието. Това не е здравословно, хората се чудят на кого да дадат своето доверие. И вече се спори дали това да бъдат утвърдени партии, или нови групи от хора, които се наричат партии", посочи той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK