Китай е в топ 10 на търговските ни партньори в световен мащаб

Снимка: МИИ

Китайска компания проучва България за инвестиция от над 600 млн. евро

Китай е в топ 10 на търговските ни партньори в световен мащаб и на второ място сред експортните ни дестинации извън ЕС. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Китайската народна република в България  Н. Пр. Дун Сяодзюн.

България ще възстанови Службата си по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Пекин, бе съобщено по време на разговора. „Българският износ все още се ограничава в рамките на малък асортимент от стоки и ние имаме амбицията, а и предпоставките да променим това“, подчерта Никола Стоянов. По думите му затова е взето решение страната ни да има двама търговски представители – в Пекин и Шанхай. „Това е още една стъпка за подпомагане на българския експорт, защото компаниите често се притесняват от разстоянието и имат нужда някой да създаде първоначалните контакти на място, а именно това е ролята на СТИВ“, каза още министър Стоянов.

Китайска компания проучва България за инвестиция от над 600 млн. евро. Това анонсира министър Стоянов по време на срещата. „Има интерес за инвестиции и в автомобилната индустрия и преработката на метали, като сме в напреднали разговори с няколко китайски компании“, допълни икономическият министър. Според него страната ни може да предложи много на компаниите от Азия, а усложнената геополитическа ситуация увеличава интереса им. „Компаниите от Азия искат да имат непосредствен достъп до единния европейски пазар и в последните месеци се наблюдава увеличение на инвестиционния интерес“, коментира Никола Стоянов.

Договорено бе и Министерството на икономиката и индустрията, съвместно с Посолството на Китай, да организират среща на министъра с представители на китайски компании, развиващи дейност у нас. Разговорът ще бъде във формат „закуска за инвеститори“ и ще има за цел представителите на бизнеса да споделят проблемите, които срещат в България и плановете им за нови инвестиции.

Н. Пр. Дун Сяодзюн подчерта, че през следващата година предстои да се отбележат 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република. „Имаме много добри и силни връзки, и на тяхната основа можем да постигнем много повече в икономическата област“, подчерта китайският дипломат. Той запозна българския министър с работата на Центъра за малки и средни предприятия на ЕС в Пекин (EU SME Center). Центърът предоставя помощ на малки и средни предприятия на страните от ЕС с цел стъпване на китайския пазар. Той подчерта, че заедно с това посолството в България се стреми да подпомага всяка навлизаща китайска компания и да популяризира възможностите, които страната ни може да им предложи.

Двамата обсъдиха и предстоящи изложения и форуми, които се провеждат в двете страни, като възможност за популяризиране на възможностите за съвместни проекти между български и китайски компании и насърчаване на инвестициите.

 

КОМЕНТАРИ