Вековните рилски гори завладяха хората от Клуба на инвалида в Кюстендил

Снимки: Виолета Атанасова, НЧ "Асклепион 1998"

Подготвят се за участие в традиционния събор на билките и здравето „Еньовден в Осоговската планина“

Зажаднели за пътешествие и срещи с приятели след тежката ковид изолация, хората с увреждания от кюстендилската Основна организация към Съюза на инвалидите в България посрещнаха  разхлабването на  ограничителните мерки  с ентусиазъм и започнаха да наваксват. Разбира се, всичките си нови инициативи те реализират с разум, за да не се подлагат на излишни рискове. Едно от първите пътешествия, които предприеха като за начало на лятото, бе до Паничище, където в Посетителския център, изграден преди  25 години по Програма ФАР, можаха да се запознаят подробно с биоразнообразието на великата Рила.

Високо в планината гостите от Кюстендил бяха посрещнати радушно от Елена Динева – един от основателите на Клуба на инвалида в Сапарева баня, която вече 16  години е  председател на Основната организация на СИБ в курортния град. Тя е човекът в него, който познава  до болка проблемите на хората с увреждания и всеотдайно съдейства, доколкото е възможно да бъдат решавани. И макар все да е напът да се откаже от тази дългогодишна нелека отговорност, продължава да я носи с разбиране към всеки човек , с желание да помага и да обединява членовете на клуба, за които всеки знак на внимание е изключително ценен.

В Посетителския център „Паничище“ кюстендилци имаха възможност да се запознаят с атрактивната релефна карта на Рила и след увлекателната беседа за биоразнообразието на планината да видят и документалния филм за него.  Като бонус към това, което центърът традиционно предлага, беше и  откритата преди броени дни уникална изложба с репродукции на картини на баща и син Николай и Светослав Рьорих, пренасящи сетивата и съзнанието във високите духовни  пространства на тибетските планини и източната философия. До Посетителския център, край самият път, е изграден новият  храм „Св. Иван Рилски“ –  още едно място за поклонение пред Великия пустинник, превърнал се в покровител на българския народ.

Хората с увреждания имат воля за живот и се радват на всяко съприкосновение с прекрасната българска природа, както и на всяка среща с приятели, сред които могат да намерят разбиране. За тях е безценно и когато имат подкрепа в лицето на местната власт, благодарение на която в Кюстендил имат своя уютен клуб и могат да разчитат на съдействие във всякакви ситуации, сподели Валентина Симеонова, координатор на регионалната организация на Съюза на инвалидите в България.

Тя припомни, че предстои едно от най-хубавите събития в програмата на кюстендилския Клуб на инвалида  - традиционният Събор на билките и здравето „Еньовден в Осоговската планина“,  в който  от няколко години клубът е партньор на НЧ „Асклепион 1998“ и за който тази година ще пристигнат  гости от близо и далеч, както и деца с увреждания от Дневен център „Вяра, Надежда и Любов“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK