Премиерът Стефан Янев проведе среща с посланика на Френската република Флоранс Робин

Снимка: МС

Българският премиер подчерта, че Франция е стратегически партньор и съюзник

Задълбочаването на активния диалог и сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес бяха обсъдени на среща между министър-председателя Стефан Янев и посланика на Френската република Флоранс Робин.

Българският премиер Стефан Янев подчерта, че Франция е стратегически партньор и съюзник, като обърна внимание както на ключовото значение на двустранните отношения, така и на доброто сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.

Посланик Робин даде висока оценка на работата на служебното правителство, като акцентира върху бързия напредък, който кабинетът отбелязва, по отношение на осъществяването на своите ключови приоритети.

Министър-председателят Стефан Янев потвърди, че се полагат значителни усилия във връзка с подготовката на предстоящите избори, така че да се гарантира тяхната честност и прозрачност. Българският премиер използва възможността, за да благодари за съдействието, което френските власти оказват по отношение на безпрепятственото провеждане на изборите на територията на Франция. Същевременно Янев посочи, че се работи интензивно и за реализирането на актуалните въпроси от националния дневен ред в контекста на европейския.

По отношение на европейския дневен ред в рамките на срещата бяха обсъдени теми, касаещи социалното сближаване и климатичния преход.

Специално внимание бе обърнато на Плана за възстановяване и устойчивост. В тази връзка българският министър-председател отбеляза, че националните ни усилия са насочени в две посоки. Фокусът, от една страна, е върху инструментариума на Плана за качествено и ефективно икономическо развитие, което впоследствие се очаква да има и релевантен позитивен социален ефект. В това отношение променяме философията на Плана в координация с Европейската комисия, включвайки проекти, които да допринесат за икономика с висока добавена стойност.

Социалната проблематика също е важен приоритет във връзка с ангажиментите по декарбонизация и „Зелената сделка“. Подчертано бе, че България е изправена пред редица предизвикателства в този контекст, тъй като поминъкът на много български семейства е свързан с въглищните централи. В този аспект България ще направи необходимото, за да защити интересите на своите граждани, ангажирани в тези производства. Предвиждат се конкретни програми и мерки в тази посока, така че да се гарантира плавен преход и трансформация на съответните енергийни мощности, като се минимизират евентуалните социални негативи.

В рамките на срещата бяха дискутирани и допълнителни въпроси, свързани с перспективите за по-ефективно сътрудничество в сферите на енергетиката и отбранителната индустрия, науката и образованието, културата и изкуството.

Акцент бе поставен и върху предстоящото Френско председателство на Съвета на ЕС през 2022 г. и на възможностите за ползотворно сътрудничество и подкрепа по отношение на редица формати в контекста на неговата подготовка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK