Демерджиев: Твърдения в доклада на САЩ за България вече не са актуални

Снимка: Infomreja.bg

Според него темата за насилието над мигрантите е била валидна до втори август

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест.

Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни - има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди.“  

Това коментира пред bTV вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев по повод разпространения преди дни доклад за България на Държавния департамент на САЩ.

Полицейски произвол

„Полицията превишаваше правомощията си по отношение на гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помага на хората. Тази констатация не е меродавна в момента“, заяви Демерджиев отностно констатациите за полицейски произвол.

Насилие над мигранти

„Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това. Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, каза вътрешният министър.

Корупцията в системата

„Обвиненията в корупция, които валят върху полицията – защо не се питат другите системи – следствие, прокуратура. Защо след като правим хиляди тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества, а случаите са единични, в които са констатирани нарушения, никой не прави тестове в другите системи?“, попита вицепремиерът.

Той посочи, че всеки един от полицаите, които са участвали в каналджийството и трафик на хора, са били наказани.

„Няколко вече не са там, включително и ръководители на гранични полицейски управления, двама напуснаха сами в хода на проверката, имаше и уволнен служител. Установени са нарушения. Не са били проверени прецизно на първия пункт мигрантите, които са се движили с автобуса, управляван от сирийския гражданин.

Имало е и лоша комуникация по трасето. Когато встъпихме обаче, нямаше организирана комуникация между областната дирекция и граничната полиция, което за мен е абсурдно. Най-много ме смути задържането на шофьора преди инцидента, след това той е бил освободен и тогава е настъпил инцидентът“, посочи Демерджиев.

„В борбата с корупцията в системата се активизираха изключително много действията на "Вътрешна сигурност". Има доста хора с образувани дисциплинарни производства, но и доста задържани служители, включително от „Гранична полиция". Наблюдава се, че голяма част от служителите вече имат нетърпимост към такива прояви на колегите си и сами подават сигнали или предприемат действия за предотвратяване“, каза още той

Оправдават се опасенията му, че хартиената бюлетина ще увеличи купения вот, стана ясно от думите на вътрешния министър. Кметове предлагали необичайни услуги като предоставяне на социални услуги или дърва за огрев срещу вот за определена сила. 48 са досъдебните производства за търговия с вот, посочи Демерджиев.

Рисковите секции са ясни на МВР и те са в махалите. Разплащането ставало и на части и дори след изборния ден. Иван Демерджиев отчете добро взаимодействие с прокуратурата, но можело и още по-добре. Основният му приоритет е сигурност и спокойствие за българските граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK