Учение край Сандански: Спасяваха пътници на аварийно кацнал самолет

Снимка: Infomreja.bg

Пълномащабното учение се проведе на хълма край село Поленица

Пълномащабно национално спасително учение при авиационно произшествие се проведе днес на хълма край санданското село Поленица.

Екипи на ГДПБЗН, Българската армия, Гражданската въздухоплавателна администрация, 24-та Авиационна база – Крумово, Български червен кръст и Югозападно държавно предприятие се включиха в разиграването на практическите действия по предварителен сценарий.

Основната цел на обучението е да се усъвършенства координацията между екипити и координацията между различните структури.

Това учение е много ценно за нас, защото независимо че се надяваме да няма такива ситуации, трябва да бъдем подготвени за тях. В момента трупаме безценен опит – това се отнася както за колегите, които са на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които ще бъде предоставен филм от учението за учебната им програма.

Това заяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. По думите му най-важната задача, която се решава в хода на учението е координацията между ведомствата, включително и МВнР. Това се налага предвид обстоятелството, че по учебно разписание има загинали и пострадали чужди граждани.

Каналите са отработени. В този случай участниците от МВнР имат задача да предупредят съответните държави и семействата на тези пострадали. По подобен начин стоят нещата и с българските граждани. Колегите от полицията имат за задача да установят самоличността на пострадалите и да уведомят близките им, уточни гл. комисар Николов при откриването на учебните занятия.

Действията на екипите бяха наблюдавани от зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността главен секретар гл. комисар Стоян Темелакиев, директора на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Георги Кандев, директора на РДПБЗН комисар Георги Пърмаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции.

За пети път ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Гражданска въздухоплавателна администрация планират и провеждат учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него. Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен.

Основната цел на учението, планирано за провеждане през 2020 година, но отложено заради епидемиологичната обстановка, е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури, имащи отговорност за реакция при подобни инциденти и да се повиши тяхната практическа подготовка. В разиграването на сценария участие взеха екипи и представители от основните структури на Единната спасителна система. 

Според игровата ситуация на 16 юни около 9,40 ч. при добри метеорологични условия, екипажът на самолет Airbus А320, превозващ на борда си 150 пътници, докладва за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 m надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане.

Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората, източно от града. Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет.

Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия.

На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

Утре учението продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK