Лазаров: С над 80% повече хора ще получават подкрепа от държавата

Снимка: Infomreja.bg

Размерите на помощите ще нараснат с между 65% и 120% в зависимост от целевите групи

„С 83% ще се увеличат хората, които се очаква да бъдат подпомогнати от държавата след обвързването на размера на социалните помощи с линията на бедност от 1 юни. Размерите на помощите ще нараснат с между 65% и 120% в зависимост от целевите групи“. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на парламентарния блиц контрол днес.

Той представи очакваните ефекти от подготвената от Министерството на труда и социалната политика реформа в областта на минималния доход, която ще се реализира с влизането в сила на промените в Закона за социално подпомагане и правилника за неговото прилагане от 1 юни, съобщават от социалното министерство.

„Чрез промените ще се постигне увеличаване на лицата, които се ползват от социална подкрепа, по-точно и ясно насочване на социалните помощи и повишаване на адекватността на социалните плащания“, обясни министър Лазар Лазаров. „Министерството на труда и социалната политика е предприело всички действия, за да може от 1 юни 2023 г. да стартира прилагането на реформата. Тя е в изпълнение на мерки от Националния план за възстановяване и устойчивост“, добави той.

Министър Лазаров подчерта, че са предвидени редица действия по отношение на оценяването на лицата, както и поредица от облекчения, чрез които ще се разшири кръгът на хората, имащи право на социални помощи. Промените предвиждат хора, които напускат социалните услуги от резидентен тип поради навършване на пълнолетие, да имат право на подкрепа в рамките на три месеца за покриване на основни потребности. Предвижда се още хората, които са получавали месечни социални помощи, но започват работа, да продължат да получават подкрепа в рамките на още три месеца.

„Предвидени са промени и в начина на определяне на еднократните помощи за покриване на инцидентно възникнали нужди. Към момента те са равни на петкратния размер на гарантирания минимален доход – 375 лв. От 1 юни стойността им ще е трикратният размер на границата на бедността – 1512 лв. Това дава една по-голяма възможност за подкрепа“, обясни Лазар Лазаров.

Направени са и редица изменения, които ще улеснят хората при досега им със социалната система. „Те ще могат да подават декларации и заявления в произволно избрана от тях социална служба, както и електронно. Намален е и броят на необходимите документи“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK