Никола Минчев: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

Снимка: БГНЕС

Той е най-младият председател на парламента

Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република. Това заяви в интервю новият председател на Народното събрание Никола Минчев от партия "Продължаваме промяната".

Той е най-младият председател на парламента - на 34 години е.

Завършил 91-ва Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", започнал е работа там още като студент в V курс.

Неговият прадядо - Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В партия "Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа "Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции, смята новият председател на народното събрание.

Той е срещу политическото номадство в парламента, преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура.

За Зеления сертификат Минчев обясни, че поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички. 

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците. Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка "Магнитски". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK