НС реши: Оказваме военнотехническа помощ на Украйна

Снимка: Нова тв

Внесените предложения бяха три, одобриха това на ПП

Народното събрание прие предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това стана с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН, съобщава Нова тв. 

От БСП, които бяха против оказването на военна помощ, се съгласиха на текста на ПП - да не изпращаме оръжия, а само да се даде мандат на кабинета за ремонт на украинска военна техника.

В конкретика депутатите приеха проекта на ПП, редактиран след писмото на украинския президент Володимир Зеленски, съдържащ следното: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна.

И още: засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

Припомняме, че по темата „Украйна” имаше внесени три проекторешения - на ПП, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано днес народните представители отхвърлиха идеите на ДБ и ГЕРБ. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK