Станишев призова за широк фронт срещу "групировката" ГЕРБ

снимка: БСП, архив

Страната се управлява от групировка, жадна за власт и богатство, ГЕРБ грабят, прикривайки се зад скалъпени обвинения към БСП, налагат идеи на вече пълзящата диктатура, съобщи dnes.bg. Следващите избори – президентски и местни, са решаващи за съдбата на БСП. Това бяха двата основни акцента в доклада на лидера на БСП Сергей Станишев пред делегатите на 47-я конгрес на социалистическата партия.

В изказването си БСП лидерът се обяви за широко партньорство с всички демократично мислещи формации. „Трябва да потърсим партньорство, защото демокрацията е в опасност. Нека някой не си мисли,че това е нов Отечествен фронт – над страната е надвиснала сериозна опасност, която трябва да пресечем, да се мисли за национално спасение”, призова той. Тези избори са решаващи за БСП, но не по-малко важни са за България, каза Станишев и призова съпартийците си за пълна мобилизация – „не към формално, а действено единство“.

Лидерът начерта два сценария за БСП след изборите наесен – при победа – добра стартова позиция за следващия парламентарен вот, но при слабо представяне и загуба – затъване на партията и вътрешни борби, които ще я докарат до второстепенна политическа сила. Той определи предстоящите избори като най-тежките за последните 20 години, защото ГЕРБ, които определи като „всеядна партия“, са опонент, който не би се спрял пред нищо, за да удържи властта.

По думите на Станишев управляващите са концентрирали голям ресурс, впрегнали са всички държавни структури, контрабандните канали вече работят за масово купуване на гласове. Той прогнозира, че срещу кандидатите на БСП ще се използват подкупи, заплахи и черен пи ар „до дупка“. ГЕРБ избягва открита политическа кампания, в общественото съзнание те не са вече добрите момчета, подчерта Станишев. По думите му всеки, избран за президент, от ГЕРБ, ще бъде пионка в ръцете на Бойко Борисов.

Относно кандидата за „Дондуков“ 2 Ивайло Калфин, лидерът на БСП бе категоричен, че той няма да се поколебае да пресече посегателства върху демократичните и социалните ценности. Той не е кабинетен политик. Калфин е доказал лоялност към лявата кауза, изтъкна Станишев, отговаряйки на противниците на непартийната кандидатура. В доклада си лидерът на БСП даде положителна оценка на двата президентски мандата на Георги Първанов и на вицепрезидента Ангел Марин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK