Министър Стоев: Мисията ни като дипломати е да служим на Република България

Снимка: МВнР

Това заяви министърът на външните работи по повод Деня на Българската дипломатическа служба

“Мисията ни като дипломати е да служим на Република България и на българските граждани, да защитаваме техните интереси. На българската дипломация е поверена задачата да защитава българските интереси навсякъде по света, в двустранните, многостранните отношения, в сферата на сигурността”, заяви министърът на външните работи Светлан Стоев в своето поздравление по повод Деня на Българската дипломатическа служба на тържествен прием в резиденция „Бояна“.

Той благодари на всички служители на МВнР за всеотдайната работа във време на предизвикателства, включително свързани с пандемията от коронавирус. “Често дипломацията се дефинира като изкуство за достигане на възможното, но днес не е така. В днешната сложна международна обстановка на дипломацията ѝ се налага да влиза и в невъзможни ситуации, за да  достигне и невъзможното”, каза министър Стоев.

Той благодари и на всички предишни ръководства на МВнР, допринесли да направят българската дипломатическа служба по млада, по-дипломатична, по-съвременна. “Нека не забравяме, че най-важният и най-ценен капитал - това е човешкият ресурс. На всички служители на МВнР и дипломатическите ни представителства - поклон за труда ви, чрез който ежедневно представяте България на световната карта и показвате, че сте истински дипломати”, заяви външният ни министър.

Той подчерта присъствието на президента Румен Радев на тържественото събитие като още едно доказателства за отдадената работа на българската дипломатическа служба.

В приветствието си към служителите на МВнР президентът Румен Радев заяви, че работата на дипломатите става все по-трудна и все по-важна на фона на промените във всички аспекти, касаещи политическия, обществения, културния живот.

Гости на събитието бяха също вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министър-председателят Стефан Янев, министри, бивши ръководители на министерството, евродепутати, представители на дипломатическия корпус в България, ръководството на Асоциацията на почетните консули в България и др.

На 19 юли 1879 г. княз Александър Батенберг назначава с указ първите български дипломатически представители в чужбина – в три съседни на България държави – Турция, Румъния и Сърбия. 142 години по-късно България има над 100 дипломатически и консулски представителства по света и постоянни представителства пред международни организации, както и над 90 нещатни почетни консули.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK