Преброяването "глътна" още 6 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности

На заседанието си днес правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Националния статистически институт за ресурсно осигуряване на Преброяване 2021 в размер на 5 900 000 лв. Средствата са предназначени за заплащане на преброителите за допълнително извършената работа на терен в следствие на малкия брой електронно преброени.

В процеса на планиране и подготовка на бюджета на Преброяване 2021, необходимите финансови средства за осигуряване на дейностите бяха разчетени при допускания за 50% електронно преброени. Базата за изчисленията са електронното преброяване от 2011 година, когато онлайн се преброиха 42% от населението, както и други изследвания на НСИ, показващи, че към момента над 75% от домакинствата в страната имат достъп до интернет. Предвид ситуацията с ниския резултат от електронното преброяване, след допълнителни анализи и разчети, НСИ установи, че наетите около 25 000 преброители трябва да преброят с хартиени преброителни карти 31% повече население и 30% повече жилища от първоначално предвиденото.

Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности в процеса на преброяването, а останалата част ще бъде осигурена при преструктуриране на разходи по централния бюджет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK