Спешно приемане на Бюджет 2022 и увеличение на компенсациите за тока искат кметове

Снимка: Infomreja.bg

Общини във Варненска област вече въведоха лимит на осветлението

В Долни Чифлик и Аврен обмислят частичен режим на тока за уличното осветление. В Аксаково, Провадия и Суворово на този етап няма да спират уличното осветление през зимния сезон, вкл. като превенция на престъпността. Но други две общини във Варненска област вече въведоха лимит на осветлението в малките часове на нощта – Дългопол и Вълчи дол.

За една година увеличението на сметката за ток на Община Аврен, например, е над 100 %, коментира кметът Емануил Манолов. Държавната компенсация, получена за м.декември е 9 хил.лв., остават над 20 хил. лв. от сметката, които трябва общината да поеме, отбеляза Манолов и допълни, че режим на тока за уличното се обмисля.

Навременно приемане на държавния бюджет за 2022-ра година, за да бъде ясна и рамката на общинските, но и за по-високи държавни компенсации за общините, заради скока в цените на електроенергията. Това са двата апела, за които говорят кметовете на общини във Варненска област за справяне със ситуацията. 

В Долни Чифлик също обмислят частичен режим на осветлението по улиците, но така че в натоварените часове да уличната мрежа да свети. Мерките за различните населени места най-вероятно ще са различни и подлежат на обсъждане, коментира за Радио Варна кметът Красимира Анастасова.

В Провадия вече са въвели режим, но на икономии в разхода на ток в администрацията, така за последния месец са намалили сметките за ток с 15 хил.лв. Кметът Жоро Илчев отбеляза, че с тази стратегия няма да въвеждат ограничения на уличното осветление, вкл. с цел превенция на престъпността.

В Аксаково повишените разходи за ток ще се компенсират от перото за пътни ремонти, каза за Радио Варна кметът Атанас Стоилов. А през летния сезон за сметка на тока ще се увеличат средствата на пътищата.

В Суворово също на този етап няма да спират уличното осветление през зимния сезон. Ще успеят да го направят за сметка на бюджетния си излишък. Но както и за всички други общини, засега, докато могат да издържат финансово. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK