Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Снимка: iStock

Според проруски служител грижите за децата ще продължат, докато родителите им се върнат

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца, които са били "откраднати" по време на войната и депортирани в Русия, съобщава "Ройтерс".

Военният конфликт, продължаващ 13 месеца, доведе до разселване на милиони хора, включително на семейства и деца. Невъзможно е да се установи реалният брой деца, които са били принудително депортирани в Русия.

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

В "Телеграм" Верешчук посочи, че сирачетата са били "откраднати в Украйна" и са дадени за осиновяване в Русия.

"Настоятелно препоръчвам на руските граждани да не осиновяват украински сираци, които са били незаконно изведени от временно окупираните територии на Украйна", написа тя в социалната мрежа.

"Още веднъж напомням на всички руски така наречени "осиновители" и "настойници": рано или късно ще трябва да отговаряте", предупреди Верешчук.

По данни на Министерството на интеграцията на окупираните територии на Украйна към момента 19 514 украински деца се считат за незаконно депортирани.

От своя страна Русия не крие, че има програма , по която е довела хиляди украински деца на своя територия, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта.

По-голямата част от движението на хора и деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива в опит да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

В средата на август Министерството на отбраната на Русия заяви, че дотогава в страната са били доведени 3,5 милиона души, включително над половин милион деца.

Съединените щати заявиха през юли, че Русия "насилствено е депортирала" 260 000 деца от домовете им.

Виталий Ганчев, проруски служител на окупираните части на Харковска област, заяви вчера, че група деца от региона са били изпратени в Русия миналата година със съгласието на техните родители или настойници.

"Децата са настанени при отлични условия, осигурено им е всичко необходимо. И ние ще продължим да се грижим за тях, докато родителите им се върнат", увери той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK