Папа Франциск пристигна на посещение в Гърция

Снимка: БГНЕС

Преди това той беше в Кипър

Папа Франциск пристигна днес в Атина, която е втората спирка от петдневното му посещение в Кипър и Гърция, имащо за цел да заздрави връзките между Ватикана и православните църкви, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск ще има срещи, посветени на възникващия съюз между източния и западния клон на християнството в отговор на климатичните промени и други важни глобални въпроси. Визитата на папата в региона е фокусирана също върху тежкото положение на търсещите убежище в момент, когато някои европейски страни втвърдяват политиките си за граничен контрол.

През 2001 г. папа Йоан Павел Втори стана първият католически лидер, посещаващ Гърция от над 1200 години. Франциск ускори инициативите за връзки между Католическата и Православната църква в момент, в който те се опитват да преминат от векове на недоверие към сътрудничество.

В Атина папа Франциск ще се срещне с главата на Гръцката православна църква архиепископ Йеронимос, като и с премиера Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу.

Гръцките власти забраниха планираните през уикенда протести и големи публични събирания в Атина. Около 4 000 полицаи ще дежурят в града за визитата на папата.

На среща с православното ръководство в Кипър вчера папа Франциск изрази съжаление за вековете разделение между двете църкви.

Папата покани православни и други религиозни лидери във Ватикана през октомври да подпишат декларация за климата. Поддръжниците на по-голямо сътрудничество между Ватикана и Православието казват, че това би помогнало на намиращите се в трудно положение християнски общности в Близкия изток и Северна Африка.

Православните църкви също търсят съюзи, тъй като са замесени в задълбочаващия се спор за независимостта на Украинската православна църква, която исторически е била управлявана от Руската православна църква.

„Смятам, че присъствието на папата в Гърция и Кипър сигнализира за завръщане към нормални отношения, каквито трябва да имаме, за да можем да вървим напред към това, което е най-важно за нас - единство на християнския свят”, заяви Йоанис Панайтопулос, професор по църковна история в Атинския университет. Затова това посещение е много значимо и означава, че може да имаме истински дискусии по основни въпроси, като миграцията, каза той.

Папа Франциск ще има среща с малката католическа общност в Гърция, а в неделя ще посети остров Лесбос в Егейско море, който посети и преди пет години, за да се срещне с мигранти в приемен лагер там. Той откара десетина мигранти на борда на папския самолет по време на предишната си визита. Посещението на папата ще приключи в понеделник. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK