Президентът: Който твърди, че българският дух вехне, нека дойде в Перник

Снимки: Президентство

Държавният глава участва в откриването на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“

Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват, нека дойде в Перник и да види дружините сурвакари, гордостта в очите на млади и стари, ентусиазма и вълнението в очите на децата.

Това заяви президентът Румен Радев в Перник, където участва в откриването на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Фестивалът се провежда за първи път след три години прекъсване. „Сурва надделя над злото и победи и носителите на тази победа сте всички вие, пазителите на духа и традициите“, обърна се държавният глава към участниците, гостите и организаторите на фестивала.

„Няма сила, която може да спре хилядите сурвакари и кукери, които отговарят на гордия зов на традициите“, заяви още президентът и отбеляза, че освен от района на Перник и от цялата страна, фестивалът събира и много участници от чужбина, което го превръща в мост, свързващ различни народи.

В словото си държавният глава подчерта също така, че с право можем да се гордеем, че България е носител на тези богати традиции след като участниците възприемат своите маски и костюми като семейно богатство. „Няма как да е иначе, защото те са наследени от поколения, изработени са с много любов и ще бъдат предадени на следващото поколение“, каза още президентът Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK