Отец Паликарски: Ангел Христов е починал в ръцете на съпругата си

Снимка: dariknews.bg

За мен Ангел беше един достоен християнин, обяви Архиерейският наместник на Дупнишко

Властите са тези, които определят какво да се случва. Така коментира отложеното погребение на Ангел Христов – Геле, Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, отец Георги Паликарски. Имено той заедно с негов колега е трябвало днес в 13.30 часа да извършат опелото на Геле, известен като един от най-големите дарители в Дупнишко.

„След като се знае, че е починал в ръцете на съпругата си и децата, това се коментира тук, какво толкова има да се прави и да се разследва. Сега откъде е дошъл никой не знае. Но той се е прибрал при семейството си в петък вечерта. Именно тогава му става лошо, след като повече от 10 години не е виждал семейството си. Развълнувал се е и го е ударило в сърцето“, каза още пред ИНФОМРЕЖА, отец Паликарски.

Той е категоричен, че Ангел Христов е трябвало да бъде изпратен днес, както повелява християнството, и чак тогава да се разследва къде е бил и откъде е влязъл.

„Да вземат трупа днес е един вид подигравка, да покажем кои сме. Аз разбирам ако има съмнения за убийство, но такива няма. Аз лично съм сигурен, че не става въпрос за друго лице, това си е Ангел Христов. Прибрал се е, видял се е с децата и жена му, казал е „ох“ и всичко е приключило“, обясни още Архиерейският наместник на Дупнишко.

Той казва, че с Ангел Христов са били приятели.

„За мен Ангел беше един достоен християни, той се раздаваше за църквите. Където се поискаше нещо винаги слагаше рамо. Особено за църквите в Дупница – нямате представа колко пари се събраха и се дадоха, за да станат иконите, които имаме. Това ще е спомен от тях /Пламен Галев и Ангел Христов. /. Това са патронните икони, които са от злато, малц. Може би след Александър Невски, ние сме с първите църкви в България, които са с такива мозаични икони“, разказа още Паликарски.

По негови думи сега единственото, което остава е да се чака държавата да освободи тялото на Ангел Христов и той да бъде изпратен подобаващо.

Трупът на издирвания в продължение на близо 12 години, Ангел Христов – Геле е закаран в столична клиника за аутопсия, обяви пред ИНФОМРЕЖА говорителят на Окръжна прокуратура – Кюстендил, прокурор Мариана Сиракова.

Погребението на Ангел Христов от "Братя Галеви" бе спряно, а 53-годишният Ангел Христов издъхна от инфаркт преди два дни в имението му в Ресилово.  

„По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Кюстендил. Трупът е закаран в столична клиника, назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи причините за смъртта на Ангел Христов“, каза още пред ИНФОМРЕЖА прокурор Сиракова.

При първоначалния оглед следи от насилие не са установени.

Отделно от това е разпоредено да се направи идентификация дали трупът и обявеният за издирване с червена бюлетина Ангел Христов се отнасят за едно и също лице. Извършват се интензивни действия по разследването, обявиха още от държавното обвинение.

„В РУ – Дупница, е образувано досъдебно производство след постъпил сигнал вчера за настъпила смърт на 53-годишен мъж в дома му в Ресилово. Той е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина. Трупът е закаран за аутопсия, предприети са процесуални действия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с установяване на самоличността на лицето, причините за смъртта и кога е влязъл в страната. Работата по случая продължава под надзора на прокурор от ОП - Кюстендил“, обяви и говорителят на ОДМВР- Кюстендил, Катя Табачка.

Междувременно под надзора на Районна прокуратура – Кюстендил, се провежда разследване и за извършено престъпление по чл. 294 от НК – подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.

 

КОМЕНТАРИ