До община Гърмен и АПИ: Кога пешеходците в Хвостяне ще се движат спокойно из селото?

Снимка: Infomreja.bg

Решението на проблема с безопасността на движението там не търпи отлагане

Вчера в редакцията ни се обади разтревожен родител – Сюлейман Джинджиев от село Хвостяне. Човекът се страхува, че всеки ден децата му, отивайки на училище и връщайки се оттам, са изложени на огромна опасност – да бъдат блъснати от „прелитащи“ по шосето автомобили, защото няма алея, по която пешеходците да се движат, няма дори „спящи полицаи“, които да принуждават шофьорите да намаляват скоростта.

Отиваме на място, като влизаме откъм разклона при Дъбница. Вече сме в регулацията на селото, а от двете страни сравнително тясното шосе е обрасло с храсти и бурени, две дървета застрашително са се надвесили над пътя, оставена кой знае откога каравана допълнително намалява видимостта. Никъде няма знак за ограничение на скоростта, „спящи полицаи“ или пешеходна пътека. А вдясно на пътя се кипри кокетно заведение, което децата от селото често посещават.

„Ние, жителите на Хвостяне, искаме просто да живеем спокойно, не постоянно да мислим как децата ни по няколко пъти на ден минават оттук, където е толкова опасно. Аз, когато съм си в село, защото работя в чужбина, сутрин минавам през опасния участък заедно с тях. Шофьор съм и виждам каква е реалната опасност. А какво пречи да се направи алея за пешеходците?!“, възмущава се Сюлейман Джинджиев, който прави всичко по силите си, за да помогне за решаване на проблема. Всяка година сам унищожава храсти край пътя, вече е събрал около 220 подписа от свои съселяни, които също протестират срещу сегашната ситуация, внесъл ги е в община Гърмен, сезирал е кмета на селото и общинския кмет, обърнал се е към АПИ. Но засега нищо не се променя - колите продължават да фучат с много над разрешените в населени места 50 километра в час, а хората минават със свити сърца…

Пътят наистина е силно натоварен. Много автомобили, пътуващи от Пловдив, Смолян, Девин за Гърция, минават по него. Той е по-краткият път за Хаджидимово, по него се пътува и за Сатовча.

„Когато преди 2 години асфалтираха този път, очаквахме да положат бордюри, но и до днес такива няма. Поне „спящи полицаи“ да сложат. В Гоце Делчев има около 35, а оттук до Абланица няма нито един. Дори край училището ни няма“, продължава с огорчение Сюлейман.

Какъв е благоприятният изход от ситуацията? Възможности за пешеходна алея има. И сега на разчистените места край шосето е насипана баластра. Ако това се направи по цялата дължина на участъка и се поставят бордюри, алеята ще се оформи. Открит остава въпросът за преминаване през моста, където парапетът и мантинелата са почти залепени. Решението е посочил строителен техник, работещ на близък общински обект. Реализирането на идеята може да стане, разбира се, след съответно писмо от община Гърмен. Но дотогава поне „спящи полицаи“ да бъдат поставени на опасните места, и то не само в началото на Хвостяне!

Надяваме се, че след нашата публикация в редакцията ще се получат отговори от компетентните институции – община Гърмен и Агенция „Пътна инфраструктура“. От своя страна ние ще информираме читателите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK