Кандидатите за висше военно образование могат да избират от над 20 специализации

Снимка: МО

Всички те са за редовна форма на обучение

373 са обявените места за курсанти в трите висши военни училища за учебната 2022/2023 година в повече от 20 различни специализации. Всички те са за редовна форма на обучение. Желаещите вече могат да кандидатстват за тях в кампаниите за ранен и редовен прием на Националния военен университет „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.

Със заповед на министъра на отбраната от 20 януари са обявени заявеният брой места за прием на граждански лица във висшите военни училища за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за учебната 2022/2023 година.

В сравнение с предишната учебна година Националният военен университет „Васил Левски” увеличава местата за курсанти от 231 на 274 по 15 различни специализации.

Най-голям брой от тях са за „Полева артилерия” (47 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и киберсигурност” (34 места); „Противовъздушна отбрана на войските” (31 места); „Мотопехотни и танкови войски” (26 места); „Инженерни войски” (24 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (23 места); „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (19 места); „Танкова и автомобилна техника” (16 места); „Наземно базирани средства за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана” (15 места) и др.

Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” са обявени общо 56 места по специализациите: „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ – 20 места, по 10 за „Корабоводене за Военноморските сили” и „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” и по 8 за „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Кибероперации“.

Във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” са обявени общо 43 места. Най-много от тях са за специализацията „Летец-пилот” – 27 места (От тях за Министерството на отбраната са 23, а за Министерството на вътрешните работи – 4 места за летец-пилот на хеликоптер). Останалите специализации са по 6 места за „Комуникационни, информационни и навигационни системи“ и по 5 места за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” и „Авиационно въоръжение”.

Курсантите във висшите военни училища са на пълна държавна издръжка докато се обучават. Те придобиват висше образование за образователно-квалификационна степени „бакалавър” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на обучение на курсантите за всички военни специализации е пет години. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки семестър и редовна изпитна сесия курсантите ползват ваканция от 30 дни.

Ежегодно се провеждат стажове и учебни практики във военни формирования и граждански учреждения. Прилага се и междудържавна договореност за обмен на обучаеми и преподаватели с чуждестранни университети. Висшите военни училища активно участват в програма „Еразъм+” за обмен на обучаеми и преподаватели.

По време на обучението курсантите имат право на безплатно съвременно обзаведени общежития, столово хранене и служебно облекло. Също така те имат месечна стипендия и възможности за обучение и специализации в страни на Европейския съюз. Висшите военни училища предлагат още безплатен достъп до интернет, добре поддържана полигонна и тренажорна база, модерна учебно-материална база, развита библиотечна и компютърна система и центрове с отлични условия за спорт (фитнес зали, плувни басейни, спортни площадки и др.).

По време на обучението си курсантите имат възможност за участия в съвместни учения, изучаване и използване на различни видове въоръжения (стрелкови оръжия, бойна техника, артилерийски системи и др.) и получават сертификат за владеене на английски език STANAG.

Сред основните предимства на завършващите висши военни училища са гарантираната реализация и ясното кариерно развитие. Непосредствено след дипломирането си завършилите висше военно образование получават и назначенията си като офицери във военните формирования.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK