Кунчев: Ако заболеваемостта сред децата расте, по места може да се стигне до онлайн обучение

Снимка: Infomreja.bg

Първо, ще забраним всички извънкласни прояви, където става смесване на деца от различни паралелки

Новите случаи на Covid-19 при учениците се увеличават. Това обяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и поясни, че ще се запази прилагането на мерки на регионален принцип:

"Част от мерките ще бъдат налагани или на областно, а когато говорим за училище - дори на общинско ниво, в зависимост от това какви цифри са постигнати. Може ли да се стигне до прекъсване на занятията? Да, може.

Виждали сме го и при обикновените грипни епидемии. Ако над 20% от учениците, а и от преподавателите отсъстват, то от само себе си се проваля учебният процес".

Ако заболеваемостта продължи да расте сред децата, по места може да се стигне до онлайн обучение, каза още Ангел Кунчев:

"Първо, ще забраним всички извънкласни прояви, където става смесване на деца от различни паралелки. След това в районите, които са с най-висока заболеваемост, ще минем на този ротационен принцип на учене и ако тя продължи да расте, ще се отиде в четвърта фаза, която е изцяло онлайн обучение".

Държавният здравен инспектор заяви, че решението за намаляване на продължителността на карантината на заразените с Covid-19 и контактните лица, обявено вчера, е взето след широко обсъждане и е съобразено с последните препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията.

По думите му то няма връзка с положителния тест за коронавирус на председателя на Народното събрание Никола Минчев, за който стана ясно след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците в заседанието още вчера излязоха в самоизолация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK