Турция не допуска кипърски кораби в транспорта на зърно от Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Кипър няма да подкрепи турската кандидатура за генерален секретар на Международната морска организация

Турция възпрепятства участието на кораби под кипърски флаг в транспорта на стоки от украинските пристанища в Черно море в рамките на т.нар. „зърнена инициатива“, заяви зам.-министърът на корабоплаването на Кипър Марина Хаджиманоли, цитирана от в. „Филелефтерос“.

Пред комисията по транспорт на кипърския парламент Хаджиманоли заяви вчера, че Турция пряко свързва участието в споразумението за износ на украинско зърно, постигнато през миналото лято между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и на Турция, със съществуващото турско ембарго срещу кипърското мореплаване.

След 1974 г. Турция не признава легитимността на властите на Република Кипър и затова не допуска кораби под кипърски флаг да акостират в турски пристанища.

Хаджиманоли отбеляза, че за Кипър това е едно „второ ембарго, защото корабите под флага на Република Кипър, на една страна членка на ЕС, или тези, които имат оператор от Кипър, са възпрепятствани от Турция да участват в морския транспорт на зърно или други стоки в рамките на Черноморската търговска инициатива“.

В тази връзка зам.-министърката на корабоплаването заяви, че Кипър няма да подкрепи турската кандидатура за поста на генерален секретар на Международната морска организация.

Тя съобщи, че заради неблагоприятната конюнктура и санкциите срещу Русия, броят на корабите под кипърски флаг е намалял. Докато през юли 2021 г. броят им е бил 1752 с общ тонаж от 25 млн. тона, в момента е 1663 кораба с тонаж от 22 млн. тона. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK