Прокуратурата образува досъдебно производства за горящото сметище в Дупница

Снимка: МОСВ

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха

На 24.07.2021г., по повод възникнал пожар на отпадъци на сметището в гр.Дупница, задимяване на града и околните населени места, с което са налице предпоставки за опасност за здравето и живота на населението, в условията на неотложност Районна прокуратура - Кюстендил, образува досъдебно производство.

Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил,  Териториално отделение Дупница, под чието ръководство са извършени неотложни действия по разследване – оглед на местопроизшествие от разследващ полицай при Районно управление - Дупница, разпити на свидетели, иззети веществени доказателства.

Представители на РИОСВ – Перник, на място са поставили подвижна измервателна станция, която да установи евентуално степента на замърсяване на въздуха.

Предстоят разпити на свидетели,  назначаване на експертизи и други процесуално-следствени действия. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура – гр. Кюстендил.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, пожарът в сметището, което беше закрито през 2017 г., възникна в петък, малко след 18 часа. От тогава то не е спирало да пуши, въпреки постоянните усилия от страна на пожарната и Общината.

От МОСВ обявиха, че няма превишаване на средночасовите норми на показателите за качеството на атмосферния въздух в местността Злево в Община Дупница.

Непосредствено след получения сигнал за пожара мобилна автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда е започнала 72-часово измерване на следните показатели за качеството на атмосферния въздух в областта: ФПЧ10, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, сероводород и метеорологични параметри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK