Спецпрокуратурата поиска отстраняването на кмета на община Годеч и на неговя заместник

Снимка: Infomreja.bg

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Р.А. и на заместник-кмета на общината Н.С.

В хода на образувано от Специализираната прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Р.А. ръководил, а неговият заместник Н.С. участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Р.А. е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 90 000 лева. Същата по вид мярка е взета и на Н.С. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Р.А. и Н.С., тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK