Ивайло Мирчев пита къде са иззетите от държавата над 200 000 биткойни през 2017 г.

Снимка: ДБ

Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на биткойните, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.

Преди 5 години Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) съобщи, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около 7 милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара.

Опитите на разследващи журналисти от Биволъ да установят каква е съдбата на биткойните по време на правителството на ГЕРБ удряха на камък. Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута.

Ивайло Мирчев иска от вътрешния министър да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител.

“Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?”, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK