Гешев: Спецправосъдието беше закрито, защото работи

Снимка: Infomreja.bg

Тези структури притесниха хора с голям финансов ресурс, заяви главният прокурор

Цената на закриването на спецправосъдието ще платят българските граждани. Резултатът от това ще е завръщане на организираната престъпност. За това предупреди главният прокурор Иван Гешев на брифинг в петък, съобщава Нова тв.

„Спецструктурите работят вече повече от 10 години и направиха много за България и гражданите по отношение на борбата с организираната престъпност, престъпленията против републиката и борбата с корупцията по високите етажи. Това не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае”, каза Гешев. Той допълни, че тези успехи са постигнати „въпреки морално остарелия кодекс и въпреки съпротивата на много институции”.

„Благодарение на тези структури беше преустановено наблюдението на България по Механизма за сътрудничество и оценка по направление организирана престъпност”, каза Гешев.

„Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с голям финансов ресурс и евентуално лица от обществения живот, няма да кажа политици. Никой не очакваше, че ще са толкова ефективни”, заяви Гешев.

Освен това той каза, че ще има сериозни последици. „Проблемите вече настъпват и те ще са за сметка на тези, които направиха това нещо”, каза Гешев.

Според него закриването на спецправосъдието ще е амнистия за около 800 висящи производства. Законът за съдебната власт не решавал въпроса с досегашните производства.

„Решил си, че ще закриваш съд. Направи го така, че да се запазят досегашните разследвания. Направи го разумно, консултирай се с хора, които разбират. Не го прави неграмотно за 2 седмици. Последиците ще са амнистия за много лица, заподозрени в сериозни престъпления”, каза Гешев.

Обвинител номер 1 смята, че ще има увеличение в броя на престъпленията и завръщане на организираната престъпност в малките градове.

Административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов също разкритикува закона за закриването на спецправосъдието. И подчерта, че само след около година ще стане ясно, че това е „една от най-големите грешки на народните представители”. Ангелов отбеляза още, че в момента в цяла Европа текат процедури по създаване на подобни структури.

„Молихме за няколко козметични промени в закона, така че да не се бавят дела. Но депутатите отказаха, защото щяло да излезе, че законът не е достатъчно добър. Егото на политиците надделя над разума. Може би смятаха, че закриването на орган на съдебната власт е като закриването на търговско дружество. Не взеха предвид мнението на нито един специалист в правната наука. А мутрите вече празнуват”, каза още Ангелов.

Според обвинителят е трябвало първо да се предаде работата на спецправосъдието и едва след това да се закриват органи.

„В момента няма яснота какво ще се случи с досъдебните производства. Някои от тях ще започнат отначало с назначаването на друг съдебен състав. Ще се блокира и предаването на секретните материали, включително и на тези, събрани със СРС”, обясни Ангелов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK