Десет години и шест месеца затвор за извършителя на грабеж в Рила

Снимка: Infomreja.bg

Успял да задигне над 4300 лв. от 64-годишна жена

С наложено наказание от десет години и шест месеца „лишаване от свобода“ е приключило наказателното производство срещу В.И., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кюстендил, за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

Подсъдимият В.И. често посещавал казина и игрални зали в гр. Благоевград. Обикновено бил придружаван от приятеля му Н.С. Двамата мъже често оставали без пари, поради което решили да търсят алтернативни начини за набавяне на средства. Знаели, че в гр. Рила и околните села има самотно живеещи възрастни хора, от които лесно биха могли да откраднат пари, накити и други движими вещи. За да не бъдат разпознати, а и с оглед оказване на психологически натиск, закупили черни шапки, които пригодили за прикриване на лицата си при извършване на престъпните деяния. Набавили гумени ръкавици и тиксо, което да използват, в случай на съпротива.

В началото на 2019 г. В.И. и Н.С. обикаляли с автомобил из гр. Рила и близките села. Наблюдавали потенциални места и хора, които да могат лесно да ограбят. Двамата набелязали 64-годишна жителка на гр. Рила, за която разбрали, че разполага с голяма парична сума.

Около 03:00 часа през нощта на 11.03.2019 г. грабителите проникнали в къщата на жената. Открили я в спалнята на първия етаж. Подсъдимият В.И. се нахвърлил върху нея, нанесъл й удари в лицето и й запушил устата. Били й отправени закани за убийство, ако не им предаде парите и ценностите си. Пострадалата се насочила към банята и се опитала да извика за помощ, но била повалена със силен удар от подсъдимия.

В.И. и Н.С. претърсили къщата. От чантата на жената взели пари, а от кутия за бижута – златни накити, след което напуснали къщата. Общата стойност на предмета на престъплението възлиза на 4320,30 лева.

В резултат на предприетите действия по разследването извършителите на престъплението били установени. Нанесената щета е била възстановена на пострадалата от съучастника в грабежа Н.С.

Подсъдимият В.И. се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е съгласил да му бъде наложено ефективно наказание при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Днес, 05.04.2021 г., съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Кюстендил и защитата на подсъдимия В.И. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK