Студенти се оплакаха на Радев от високите сметки за ток

Снимка: Президентство

Радев: Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип

Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е въпрос на институционална и обществена отговорност към  бъдещето на България.

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция днес с ръководството и членове на Националното представителство на студентските съвети. НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на правата и интересите на над 230 000 студенти, които се обучават в системата на българското висше образование.

Студентите поставиха редица проблеми, с които се сблъскват в своето ежедневие като условията на живот в много от общежитията в страната, високите сметки за електроенергия, които се налага да заплащат, тъй като студентските общежития са със статут на небитови потребители. Повдигнати бяха също така въпроси, свързани с крайно недостатъчните места за специализация държавна поръчка за младите лекари, неравнопоставеност в получаването на стипендии за висок успех между различните университети, както и ниският размер на получаваните стипендии, за създаването на организация за участие на студентите в платени стажове и за адекватно заплащане на труда им при участие в различни научни проекти.

По време на срещата президентът Радев подчерта, че държавата е в дълг към младите хора, а развитието на обществото и икономиката изисква подготвени кадри от българското висше образование. Румен Радев посочи също така, че държавните инвестиции в тази посока са вложения в качеството на човешкия капитал у нас и в просперитета на страната ни. „Нелогично е да не може да се отделят достатъчно пари за висшето образование и студентите и не можем да очакваме качествено образование, което да се появи от само себе си“, посочи още държавният глава.

След края на срещата студентите връчиха на президента Румен Радев статуетка на Свети Георги Победоносец за приноса и активната работа на президентската институция със студентските организации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK