Общественият съвет към ЦИК: Промените в ИК трудно ще бъдат изпълнени до 2 април

Снимка: БГНЕС

Трябва да командироват администратори за секциите в чужбина

„Промените в Изборния кодекс трудно ще бъдат изпълнени в краткото време до датата на изборите - 2-ри април".

Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

"Предстоят ни едни трудни избори и то най-вече заради това, че има много предизвикателства, с които държавната администрация - в лицето на ЦИК и другите органи, ангажирани с организирането на вота, ще се сблъскват. Знаем, че Изборният кодекс се промени и се въведоха правила, които много трудно ще бъдат изпълнени”, обясни Пенева.

Един от проблемите ще е организацията на видеонаблюдението и видеозаснемането, каза председателят на Обществения съвет към ЦИК. "Това е, меко казано, спорна процедура. Тя се въвежда за пръв път с поправките в Изборния кодекс. Изисква голяма организация. Разпоредбата на ИК е факт и трябва да се спазва. Важно е къде ще бъдат разположени тези камери, за да се запази най-важното - тайната на вота на гражданите. ... Няма разписани правила, няма процедури", каза Пенева.

Тя очаква от Министерския съвет да кажат дали камерите, които съществуват в училищата, могат да се използват и за изборите, защото на места няма камери и трябва да се оборудват до изборите.

Има нов момент и при гласуване на българите зад граница.

"Промените в ИК задължават във всяка изборна секция в чужбина член на секционната комисия да е държавен служител или служител, който е в трудови правоотношения с държавната администрация. Това са няколкостотин души, които трябва да бъдат командировани в секциите извън страната, за да бъдат членове на СИК”, обясни изискванията на закона тя. Ако липсва администратор в секционната комисия няма да може да се образува секция, което ще ограничи правото на гласуване на българите в чужбина.

Цветелина Пенева обясни, че разпределението на мандатите, според последното преброяване ще стане, когато президентът публикува Указа за формиране на многомандатните избирателни райони. Това трябва да се случи до 5-и февруари, съгласно Конституцията - 56 дни преди изборния ден.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK