Да отиваме ли към избори, пита Радев левите

Снимка: Infomreja.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска социален бюджет да бъде приет в НС

Сред множеството неотложни задачи пред 48-ото Народно събрание най-важната е съставянето на редовно правителство, което да поеме отговорност за управлението на страната.  Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 разговаря с представители парламентарната група на „БСП за България“. В рамките на конституционната процедура президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили в 48-ото Народно събрание преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев отбеляза парламентарния опит на политическата формация и нейното участие в управлението на страната, които могат да бъдат полезни в сложната ситуация, в която се намира и обществото, и българският парламент. Във  връзка с това държавният глава постави пред представителите на парламентарната група въпроса за диалога между партиите в парламента, за приоритетите в работата на Народното събрание и за овладяване на икономическата и социална криза.

Държавният глава посочи, че предоставеното време за диалог, преговори и изясняване на позициите на парламентарните групи преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство не е загубено. Пред народните представители стоят редица, наследени и от предишните парламенти задачи – приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълване на мандатите на конституционно установени органи, които вече работят или в непълен състав, или извън своя мандат.

Румен Радев напомни, че Конституцията не ограничава президента в срокове, в които да връчва мандати, но основният закон е ясен за сроковете за разпускането на парламента и провеждането на парламентарните избори в случай, че Народното събрание не съумее да излъчи правителство. При бързото изчерпване на конституционната процедура това означава избори в разгара на зимата. „Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен и защо съм определил дата на изборите точно по това време и партиите няма как да водят ефективна предизборна кампания“, допълни президентът Радев. 

Румен Радев напомни също така, че служебното правителство прилага и предлага за удължаване на бюджета, приет от предишното редовно правителство, в който ще бъдат запазени всички социални придобивки. Държавният глава още веднъж призова и да не се противопоставя националната сигурност на социалната политика, в която също има приемственост с работата на миналото редовно правителство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK