РС – Кюстендил, постанови „Задържане под стража“ за двама граждани на Мароко

Снимка: Infomreja.bg

Опитали се да преминат незаконно границата

Районен съд – Кюстендил, взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама граждани на Мароко, на 18 и на 20 години. Те са привлечени от Районна прокуратура - Кюстендил, в качеството им на обвиняеми за това, че на 01.12.2022 г. в района на село Долни Кортен, Община Трекляно, са направили опит да излязат през границата на страната за Република Сърбия без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, престъпление по чл.279, ал.1 от НК.

Единият от обвиняемите е без документи за самоличност,  другият, на 18 години, е с регистрационна карта на чужденец по молба за чуждестранна закрила, издадена на 25.11.2022 г. от ДАБ, с адрес с. Пъстрогор, община Свиленград.

От събраните по делото доказателства следва първоначален извод, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Съществува и реална опасност двамата да се укрият, поради което съдът счита, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване искането на прокуратурата.

Определенията на РС - Кюстендил, с които по отношение на мароканските граждани е взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK