Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Снимка: Infomreja.bg

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той в "Денят започва".

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

В "Денят започва" Стефан Янев изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

По повод участието на изтребители от Испания и Нидерландия в охраната на въздушното ни пространство Стефан Янев заяви, че това е част от така наречения съвместен еър полисинг - практика, която се прилага отдавна в рамките на НАТО. Това не е първият път, в който тя се прилага и у нас като вече сме получавали подобна помощ от Италия и САЩ.

В ефира на "Денят започва" Стефан Янев отказа да коментира публикации, според които България не била съгласна да разположи американски войници на територията си, но била готова да приеме френски. По думите на Янев, ако се водят подобни разговори, те биха били на военно-техническо ниво. На политическо ниво подобно нещо не е обсъждано, категоричен беше той.

През март или април министерството на отбраната очаква от САЩ оферта за нови 8 изтребителя. Дали те ще бъдат закупени на по-ниска или на по-висока цена спрямо първата група американски изтребители зависи от конкретния пакет, който бъде договорен, допълни Янев.

Приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски, изтъкна министърът на отбраната. Предвижда се увеличение на заплатите на военнослужещите, но все още не е ясно с колко.

Янев изтъкна, че приоритет за министерството са хората в армията, работната им среда и оборудването, смисловото превъоръжаване и изграждането на способности.

България системно не изпълнява ангажименти по общата отбрана на НАТО, които е поемала през годините и сега предстои анализ как да бъде прекратена тази практика, допълни той.

Стефан Янев ще предложи многогодишна инвестиционна програма за модернизация на Българската армия, защото едногодишната рамка на бюджета не работи при закупуването на ново въоръжение, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK