Културните ни дружества в Турция се политизирали

Източник: архив ЕПА

Това е извод от проучване на социоложката Синем Арслан

Културните дружества на изселниците ни в Турция работят повече като представители на партии, отколкото да се грижат за социалния живот на българските турци. Това е причината те да нямат влияние сред общността. Това е извод от проучване на социоложката Синем Арслан, цитирана от БНР.

Арслан е докторант в университета "Богазичи" в Истанбул. Тя е автор на проучването "Миграция, идентичност и политика: Примерът с българските турци".

Синем Арслан разказва, че в близост до дома си в Истанбул има дружество, основано през 2011 година.

"Присъствахме на събрание. Видяхме, че от трибуната се изнасят политически послания. Запитахме се - не сме ли на събрание на дружество за култура и взаимопомощ. По-късно, когато присъствах на различни събрания на НПО на българските турци, усещането ми беше, че съм на партийни събрания, а не на събрание на културно дружество", каза Арслан.

Дейността на дружествата се активира около избори. Партии и изселнически дружества използват за политически цели травмите на българските турци от близкото минало - като Възродителния процес, показва социологическото проучване.

Мнението на Синем Арслан споделят и наши изселници, според които политизирането на тези дружества е довело до деление и противопоставяне.

Социоложката няма претенцията, че с проучването си е направила представителна извадка. Но показва тенденциите сред изселниците ни в Турция. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK