На 8 февруари КС казва дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор

Снимка: Infomreja.bg

Делото е образувано по искане на Министерския съвет и е допуснато за решаване

За 8 февруари 2022 г. Конституционният съд насрочи свое заседание, за да обсъди Конституционно дело №17 от 2021 г. и дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Делото е образувано по искане на Министерския съвет и е допуснато за решаване. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно проф. Янаки Стоилов беше назначен за Конституционен съдия от квотата на президента.

Преди това като служебен министър Янаки Стоилов заяви, че възнамерява да обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това не пречи на процедурата в Конституционния съд. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK