Украински граждани протестираха пред Община Банско

Снимка: БНР

Едночасовият протест се проведе пред сградата на Общината

Украински граждани протестираха пред Община Банско.

Едночасовият протест се проведе пред сградата на Общината с искане бежанците да не бъдат премествани в друг град.

Те пребивават в хотели в Банско по програмата за временна закрила на хора, бягащи от войната.

Украинците са изпратили и писмо до кмета на курорта, като в него се заявява, че държат Министерският съвет да преразгледа решението си, с което се предвижда бежанците да бъдат изселени от хотелите, работещи по програмата за настаняване на бежанците. Според решението украинците трябва да бъдат преместени в държавни почивни бази.

Те са недоволни от което, защото според тях няма подходящи условия за пребиваване.

Същият проблем имаха и бежанците, настанени по хотелите в морските ни курорти. Те пожелаха държавата да увеличи помощите, давани на хотелите.

В Банско – според последната статистика, направена от Областната администрация в Благоевград, има най-много настанени бежанци.

Голяма част от украинските граждани, пристигнали в града малко след началото на войната, вече закупиха своите жилища.

Протестът пред Общината премина мирно, а по време на провеждането му министърът на туризма пристигна в града на среща с местния бизнес и ръководство.

Вчера Министерският съвет взе решение за одобряване на помощ на допълнително одобрени кандидати по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“. Правителството одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма за 2022 г. за финансиране на разходи по Програмата. Плащането по настоящето Решение на Министерски съвет е в общ размер на 6 729 939,80 лв., съгласно приложения Списък № 11, неразделна част от проекта на Решение.

С приемането на настоящия проект на акт ще бъде дадена възможност да бъде одобрена и изплатена помощ по общо 300 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, вкл. в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода, обхващащ времето от 01.09.2022 г. до 30.09.2022 г.

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK