Нови протести и стачки срещу пенсионната реформа във Франция

Снимка: iStock

Макрон казва, че тя е необходима, за да се финансира пенсионната система

Френските синдикати се опитват да възобновят съпротивата срещу повишаването на възрастта за пенсиониране от президента Еманюел Макрон с нова вълна на национални протести и стачки във вторник, предава Асошиейтед Прес.

Една трета от полетите бяха отменени на летище Орли в Париж заради стачки, а около 10% от влаковете във Франция не потеглиха. Около 250 шествия, митинги и други акции са планирани в цялата страна в 14-ия ден на националния протест от януари срещу пенсионната реформа, съобщава news.bg.

Ходът на Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и да прокара мярката в парламента без гласуване разпали обществените емоции и предизвика някои от най-големите демонстрации във Франция от години.

Но интензивността на гнева срещу пенсионната реформа намаля след последните големи протести на 1 май и откакто мярката стана закон през април. Някои виждат действията във вторник като последна голяма демонстрация против реформата.

Макрон казва, че тя е необходима, за да се финансира пенсионната система, тъй като населението застарява. Профсъюзите и левите му противници казват, че промените ощетяват по-бедните работници и вместо това настояват за по-високи данъци за богатите и работодателите.

Организаторите на протестите във вторник се надяват да съберат подкрепа преди евентуален парламентарен дебат в четвъртък по законопроект за отмяна на новата възраст за пенсиониране.

Законодателите от центристката опозиционна група LIOT предложиха законопроекта за връщане на възрастта за пенсиониране на 62 години. Тъй като центристката партия на Макрон няма мнозинство в Националното събрание, тя се съюзи с консервативната Републиканска партия, за да блокира усилията на опозицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK