МВнР връчи протестна нота на посланика на Северна Македония в София

Снимка: МВнР

Необходими са повече и последователни усилия за изпълнение на ангажиментите, свързани със защита и гарантиране на правата на човека

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова връчи днес протестна нота на извънредния и пълномощен посланик на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска по повод поредното криминално деяние срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание „Цар Борис III“ в Охрид.

На срещата Велислава Петрова изрази сериозна загриженост и категорично осъди криминалното деяние, при което на 23 ноември е използвано огнестрелно оръжие срещу сградата на Клуба. Припомни, че това е трето по ред нападение срещу сдружението. В нотата се посочва, че повтарящите се примери на ескалиращо насилие от последните месеци показват на практика, че системното отсъствие на целенасочени и адекватни мерки създава усещане за безнаказаност и насърчава мултиплицирането на престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония.  

Заместник-министър Петрова подчерта, че българската държава очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавни действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”. Необходими са повече и последователни усилия за изпълнение на ангажиментите, свързани със защита и гарантиране на правата на човека, което е сред критериите по пътя на присъединяване на Северна Македония към ЕС. 

От своя страна посланик Агнеза Руси-Поповска информира за официалната реакция на Министерството на външните работи на Северна Македония, с която категорично се осъжда извършеното деяние. Увери, че компетентните институции разследват случая с цел разкриване на извършителите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK