Премиерът Стефан Янев: Заварихме хаос, опитваме се да оправим това

Снимка: dnes.dir.bg

Държавата трябва да осигурява сигурност, справедливост и възможност на гражданите да благоденстват, категоричен бе той

Заварихме един хаос в много сегменти от изпълнителната власт. Опитваме се по най-добрия начин да оправим това. Но за съжаление възможностите и времето са ни малко, но се надяваме този процес да продължи и в близките години. За два месеца не можем да променим управлението. Това заяви в предаването "Седмицата" на "Дарик радио" служебният премиер Стефан Янев. 

Той допълни, че има съпротива срещу действията на служебното правителство.

"Наясно сме, че тези трудности са резултат от едно системно мислене и правене на политика по един определен начин в един определен период от време- това, което наричаме преход. Разбира се, има хора, които са доволни, има хора, които са недоволни. Според мен, повечето български граждани са недоволни, защото на тази политика от последните години ѝ липсва лице. Ние сега се опитваме да подобрим начина на комуникация. Да подобрим комуникацията между властите и институциите, така че това да бъде в интерес на хората", каза Янев.

В отговор на въпрос служебният министър-председател каза, че не води статистика колко души в държавната администрация са били сменени.

"Определящото е професионализмът и отчетността на всички в държавната работа. Работата е в интерес на обществото. Вторият принцип е дали тези хора професионално осъществяват действията си в обществен интерес. Това са критериите. В това отношение са направени вече редица кадрови промени. Ако новоназначените хора не отговарят на тези критерии, ние сме ги назначили, ние ще ги освободим", уточни служебният премиер.

По повод борбата с корупцията и ефекта на санкциите по „Магнитски“, Янев коментира, че българските граждани са наясно с проблемите в корупцията и проблемите в публичния сектор.

"Ние трябва да защитим нашите фирми да попаднат в секционен режим", каза още той и изрази радост от указанията на БНБ. В това действие виждам отражение на нашата мотивация, на изпълнителна власт да вземем мерки. Както решението на МС, така и решението на БНБ, завършва с призив към законодателната власт, тези въпроси да бъдат решени, когато има парламент, да бъдат решени включително на законодателно ниво, коментира Стефан Янев.

Според него на този етап няма риск нито за юридическите лица, нито за банковата система.

Държавата трябва да осигурява сигурност, справедливост и възможност на гражданите да благоденстват. Държавата е държава тогава, когато се стреми да осигурява тези три неща, посочи Янев. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK