Заместник-министър Мария Павлова отри нов обучителен център в Пазарджишкия затвор

Снимка: Министерство на правосъдието

Средствата за преустройството и оборудването са в размер на 461 хиляди лева

От днес затворът в Пазарджик има обучителен център, който ще подпомага социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване. След преустройството на производствен цех в двора на затвора, модерният обучителен център разполага с осем класни стаи, кабинети, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности, като капацитетът за обучение е до 96 лишени от свобода и служители. Средствата за преустройството и оборудването, в размер на 461 хиляди лева, са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/, по проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“.

„Благодарение на финансовата подкрепа  на Кралство Норвегия чрез програма „Правосъдие“ на НФМ се изпълняват  ключови проекти за подобряването на материално-техническата база на местата за лишаване от свобода и на местата за задържане, предлага се и се анализира необходимостта от извършването на законодателни промени, както и мерки за ефективното поправително въздействие на наказанието чрез образователни дейности и корекционни програми“, заяви днес при откриването заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на НФМ, чийто бенефициент е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/, се предвижда в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/, като по този начин ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при включването им в обществото. Включени са и дейности по подобряване на материалните условия в корпуса на затвора-Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и обособяване на ново затворническо общежитие към затвора Враца. Сред гостите на церемонията днес в Пазарджик бяха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ гл. комисар Ивайло Йорданов, председателите на районния, окръжния и административния съдилища в Пазарджик, представители на районната прокуратура, местната изпълнителна власт.

Видеообръщение към участниците в събитието отправиха и партньорите от  Норвежката корекционна служба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK