България и Сърбия си сътрудничат в опазване на околната среда

Снимки: МОСВ

Министрите на околната среда на България и Сърбия подписаха Споразумение

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов беше на официално посещение в Белград, Република Сърбия, където проведе двустранна среща с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия г-жа Ирена Вуйович.

Двамата министри подписаха двустранно Споразумение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и стратегическа екологична оценка (СЕО) в трансграничен контекст. То цели да регулира условията и реда за провеждане на процедурите и обществените консултации, в т. ч. публични изслушвания на териториите на двете страни, процедурата за обмен на документация и нейното публично оповестяване и предоставянето й на официалните езици на двете страни.

Одобрена беше Двугодишната програма за периода 2022-2023 г. за прилагане на Меморандума за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на опазване на околната среда, подписан на 22 януари 2019 г. в гр. Димитровград, Република Сърбия.

По време на двустранните разговори министрите обсъдиха текущи въпроси в сферата на околната среда и водите и изразиха готовност за ползотворно бъдещо сътрудничество.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK