Янев в Старосел: Ще подпомогнем пострадалите при пожарите

Снимка: МС

В Старосел министър-председателят се запозна на място с актуалната обстановка

„Тук сме, защото държавата трябва да е при хората – независимо къде, независимо по какъв повод. За да помогнем, с каквото е необходимо. Добрата новина е, че ситуацията е овладяна“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който пристигна в Старосел. Седем къщи и половината от землището на селото изгоряха вследствие на разразилия се вчера пожар, заради което бе обявено частично бедствено положение. Премиерът подчерта, че държавата максимално бързо ще подпомогне пострадалите в рамките на законовите възможности на бюджета. Ще бъде осигурено и финансиране за възстановяване на засегнатата инфраструктура.

Министър-председателят Янев изтъкна, че овладяването на ситуацията в района не означава, че бдителността трябва да бъде намалена, напротив – наблюдението ще продължи. Ще бъде направена и ротация на хората, които следят обстановката. „За местните хора тревогата остава, опасността е налице, тъй като при горещо време и промяна на вятъра – на посоката и силата му, е възможно да се събудят и стари огнища“, отбеляза министър-председателят. Янев отново призова българските граждани да бъдат внимателни. „Хората трябва да бъдат бдителни, защото огънят не пита кой от кое село е, кой е направил грешка и откъде е тръгнала искрата. Важно е и да взаимодействат с местните власти, с централната власт, с органите на МВР, така че да не се допускат пожари. А ако се разгорят, да се потушат възможно най-бързо“, каза още премиерът. 

Янев добави, че в резултат на проведената вчера спешна среща в Министерския съвет във връзка с бушуващите в страната пожари, днес областните и общинските щабове за намаляване на риска от бедствия вече прилагат превантивни мерки в районите, където е необходимо. От днес влиза в сила и заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи.

Министър-председателят Стефан Янев посочи, че в битката с пожарите винаги има нужда от специализирана техника. В този контекст премиерът уточни, че в рамките на блиц контрола в Народното събрание днес е очертал необходимостта от нова държавна структура, която да разполага не само с медицински, но и с противопожарни хеликоптери, както и с хеликоптери за търсене и спасяване. „При усложняване на обстановката у нас, за справяне с пожарите е възможно да се потърси помощ от летателна техника по линия на механизма за координация и сътрудничество за гражданска защита на ЕС“, каза още премиерът Янев. 

В Старосел министър-председателят се запозна на място с актуалната обстановка след избухналия вчера пожар. Заедно с премиера бяха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, заместник областният управител на Област Пловдив Даниела Николова и кметът на Община Хисар Пенка Ганева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK