Стефан Янев: Държавата трябва да помага и да бъде при хората

Снимка: МС

Премиерът Стефан Янев коментира актуалната политическа ситуация

“Държавата трябва да помага и да бъде при хората“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в с. Забърдо като се запозна на място с ремонтирания път за туристическата дестинация „Чудните мостове“. Правителството подпомогна финансово възстановяването на пропадналия път към обекта в следствие на поройните дъждове миналия месец.

Премиерът Стефан Янев коментира актуалната политическа ситуация, като посочи, че в този момент са нужни последователност и яснота в политическото поведение на партиите. Министър-председателят призова да не се бърза с прогнозите и със сценариите в контекста на връчването на първия проучвателен мандат, а да се запасим с търпение и мъдрост. Той подчерта, че е необходимо да изчакаме парламентарно представените политически сили да свършат своята работа. Те трябва да направят всичко възможно България да има устойчиво, стабилно и обезпечено с подкрепа от парламента правителство. 

По отношение на готовността за нови избори на есен премиерът отбеляза, че теоретично и практически държавата е готова по всяко време. "Разбира се, изборите струват и пари, и в тази връзка вчера на извънредно заседание Министерският съвет прие предложение за Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, в който са предвидени пари и за избори през есента." Министър-председателят изрази надежда, че парламентът ще има необходимото време и желание да се занимае с този въпрос.

Стефан Янев подчерта, че партиите трябва добре да обмислят своето поведение, като вземат предвид обещанията, които са дали пред избирателите си, защото от това зависи възможността да съставят правителство, което да има стабилна подкрепа. Дали това ще стане, е рано да се каже. "В момента това, което виждам, е, че най-голямата партия, която е с електорална тежест, непозволяваща да реализира самостоятелен мандат, задължително трябва да търси други партии, които да я подкрепят." Премиерът подчерта, че на практика тя, поне по отношение на публичното си говорене, използва ултиматуми, което е контрапродуктивно към този момент.

Кметът на с. Забърдо Валентин Черпоков изрази благодарност към министър-председателя Стефан Янев за спешното осигуряване на парите за ремонта на пътя. 

Утре в 10,30 ч премиерът Стефан Янев ще бъде гост на 18-ото гайдарско надсвирване в рамките на Илинденския събор в село Гела, след което в 15 ч министър-председателят ще разгледа изграждащия се ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK