МВР и ЦИК обещаха спокойно протичане на изборния ден

Снимка: Infomreja.bg

Демерджиев за бомбените заплахи: Няма реална опасност за изборния ден

До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат допуснати в ЦИК при повторното въвеждане на резултатите от вота. Това обяви в "Денят започва" говорителят на комисията Росица Матева.

Повторното въвеждане на изборните резлутати се извършва на преброителен пункт на "Информационно обслужване" в централата на ЦИК.

"Вчера взехме решение при това преброяване да бъдат допуснати до двама представители на политическа партия. Те имат срок днес до 17 часа да депозират заявления за кандидатите си, които трябва да бъдат проверени, че имат избирателни права и не са регистрирани под друга форма за участие на изборите. Списъкът ще бъде пулбликуван на сайта на ЦИК", уточни Матева.

На мобилните оператори е възложено да изградят допълнителни клетки, за да бъде осигурен интернет за видеонаблюдението след вота. Там, където няма обхват, ще се прави запис от устройствата, който ще бъде извлечен и публикуван на специалния сайт, създаден за това.

Матева уточни, че по време на видеонаблюдението няма да се показва всяка бюлетина поотделно пред камерите, а ще се гледа дали има спорове за действителни и недействителни гласове и това как комисиите попълват изборните протоколи.

"Установяването кой как е гласувал и колко са действителните гласове, е задължение и правомощие единствено на СИК-овете. Машинните бюлетини винаги са действителни, така че ако има спорове, те ще са за хартиените. Но СИК-овете са длъжностните лица, които установяват резултата от гласуването, попълват го в секционния протокол, подписват го и той става официален документ с резултата от изборите. Този процес трябва да се наблюдава и да се излъчва, а не самото преброяване да се извършва онлайн".

Може да има известно забавяне заради факта, че ще се броят два вида хартиени бюлетини - ЦИК е препоръчала първо да се започне с класическите бюлетини, където може да има недействителни гласове, а след това да се отвори кутията от машинния вот.

И двете кутии ще са прозрачни, като на тях ще има надписи: "Кутия за хартиени бюлетини" и "Кутия за бюлетини от машинно гласуване". Дори някой избирател да пусне бюлетината си в грешната кутия, гласът му ще бъде зачетен, увери Матева. Днес ЦИК може да излезе и с препоръка как да се сгъват бюлетините.

Заплахите за поставени взривни устройства в училища в цялата страна са хибридни атаки, които не представляват опасност за обществото. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на съвемстния брифинг с ЦИК. 

“Въпреки множеството постъпили сигнали, в никакъв случай не сме намирали предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме данни за реална заплаха”, увери Демерджиев. Той каза, че още от събота всички сгради, в които има СИК-ове, ще бъдат охранявани през цялата нощ, “така че хората могат спокойно да отидат да гласуват в неделя”. 

Следващата седмица учебният процес ще бъде възстановен, увери вътрешният министър, съобщава Nova TV.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK