Стойчо Кацаров не изключва и да отмени тестването за учениците

Снимка: БГНЕС

Недоставени тестове има и днес те се намират на различни митници в Европа

Министерство на здравеопазването е сключило е договор за още 2.7 млн. щадящи тестове със срок на доставка до 9 декември. Общо са договорени 4 800 000 теста, от които са доставени 1 500 000 и 200 000 са налични в склад. Ситуацията в момента обясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред журналисти, след като разгледа обновеното родилно отделение в АГ "Майчин дом". Тестовете биха били достатъчни, за да осигурят децата поне до средата на януари месец следващата година.

Недоставени тестове има и днес те се намират на различни митници в Европа.

Децата от 8 до 12 клас биха могли да се тестват с тестове за възрастни хора, е мнението на Кацаров, а ако МОН прецени и поиска, има такива налични тестове и те могат да се предоставят веднага по областите.

Кацаров е искал да се проведе анкета дали по-големите ученици от 8 до 12 клас да бъдат тествани с тестовете за възрастните. Тестовете за възрастните могат да бъдат доставени незабавно - колкото бъдат поръчани, толкова ще бъдат доставени. При щадящите тестове това не е точно така, каза Кацаров.

"Ако не могат да се осигурят достатъчно тестове, другата възможност да се върнат учениците на училище, е да отпадне изискването за тестване. Това е възможност, но крие риск за здравето на децата и учителите", коментира Кацаров. За отпадането на тестването на учениците решението е на министъра на здравеопазването.

Той повтори, че ако не са осигурени достатъчно тестове, ако не бъдат доставени и ако експертите на Министерство на здравеопазването преценят, че рискът не е голям за здравето на учениците и учителите, тестването за децата може да отпадне. Такова решение обаче не е взето на този етап.

Кацаров обясни, че за да може да се осъществява присъствено обучение на децата, но да се предпазят учителите и децата от заразяване, правилният подход е да се извършва тестване. 

По думите му тестването се прави за пръв път и никои няма опит с него. Право да закупят тестовете има всеки държавен и общински орган, институция или самото училище, ако желае. Децата от 1 до 4 клас са на училище, децата в 21 области на страната могат да ходят на училище, без да се тестват. Има 7 области в страната, които изискват тестване, тъй като там рискът е по-голям.

Информацията за ваксините за децата, която е същата и се предлага в друг вид опаковка, е да бъде разпространена не по-рано от 15 декември.

Запитан дали ще се затегнат мерките предвид новия вариант на COVID-19 - Омикрон, Кацаров уточни, че мерките са затегнати, а не са разхлабени. Това, което може да ни предпази от заразата предвид подобряването на епидемиологичната обстановка, е да се ваксинираме.

Той подчерта, че въведените правила от 1 декември, са по-строги, отколкото правилата, които действали досега. Според него са приложени в момента достатъчно строги мерки.

По думите му разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде ограничена. Всяка мярка се преценява от епидемиологична гледна точка, но и от гледна точка от това, че не се намираме на изолиран остров и не бихме могли да забраним влизането и излизането от България, каза още Кацаров. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK