Гюров: Спряхме кранчетата на мафията и ГЕРБ се уплашиха

Снимка: БГНЕС

Бягали от отговорност като дялов от тамян

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да дойде в НС и да се извини за изречените от него лъжи за Плана за възстановяване и развитие.

„Има една дума, от която ГЕРБ бяга като дявол от тамян, и тя е отговорност. Когато пътищата са в тежко състояние след 12 години управление на ГЕРБ и техният вожд хукват да броят дупки, вместо да се смирят и да се извинят. Когато енергетиката е в хаос, а некачествени ремонти вадят мощности от строя, те казват - новите управляващи са виновни, сякаш енергетика, която се унищожава от 12 години може да бъде поправена за 6 месеца“, обвини Гюров.

„Държавната хазна от години се източва, защото парите потъваха в аванси за несъществуващи магистрали, в сакове, неизгодни договори, сектори без реформи, когато задлъжнялостта на болниците, общини се увеличаваше, когато за месеци постигнахме рекордна събираемост, когато започнахме да спираме кранчетата на мафията от ГЕРБ се уплашиха и внесоха абсурдния си вот на недоверие за финансовата политик, която германският министър на финансите похвали“, каза той.

Гюров коментира, че излишъкът в хазната е повече от 1 милиард лева.

„Когато стана ясно, че средства в Плана за възстановяване и устойчивост намаляват, от ГЕРБ отново скочиха с поредната лъжа. Борисов обяви, че Планът бил провален. Той никога не е носил отговорност за своите провали, той ги прехвърля на някои друг за сметка на народа, но и на народа му омръзна да плаща сметките на Борисов и заради това го свали от власт два пъти. Бойко Борисов е човекът с чекмеджето“, скочи Гюров.

Според него хората са свалили от власт ГЕРБ, за да има по-голям икономически растеж.

„Нека гражданинът Борисов да се яви в НС, за да обясни действията си заедно с вицето си Томислав Дончев и да се извинят за разпространените лъжи“, призова той.

„Въпросите са ще продължат ли да да застрашават ГЕРБ целия ресурс по Плана, както направиха с блокиране на работата на НС миналата седмица, ще подкрепят ли реформите, за да се осъществи Плана, или целта им е друга - България да се върне в блатото на корупцията, на нагласените схеми и частните митници“, отсече депутатът.

По думите му истината ще стане ясна, когато дойде ред на гласувания в НС по законите, касаещи Плана.

„Времето е малко, а задачите са много. По делата им ще ги познаете и по гласовете им залата“, заключи Гюров.

Томислав Дончев от ГЕРБ отговори на критиките на Гюров.

„Гражданинът Дончев е тук и е в състояние да отговаря на всеки смислен въпрос , а от изречените думи няма нито едно изречение, което съставлява смислен въпрос. 2023 г. е абсолютно крайният срок за сключване на договорете по Плана и в същото време България трябва да сключва проектите по оперативните програми. До момента е договорила нула и по двете и е платила нула. Моята прогноза е, че само по Плана Българи ще загуби 3 милиарда“, каза той. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK